Sommige problemen van mensen zijn zo complex dat er geen oplossing wordt bereikt in de reguliere processen van zorg en veiligheid. Er is dan regie en coördinatie nodig om tot een doorbraak te komen. De procesregisseurs van het ZVH ZHZ brengen professionals uit de domeinen zorg, veiligheid en gemeente bij elkaar. Zonder de verantwoordelijkheden van de ketenpartners over te nemen, dragen zij oplossingen aan voor gecoördineerde domein-overstijgende actie wanneer processen stagneren. Dankzij de netwerksamenwerking worden complexe problemen inzichtelijk, integraal aangepakt en beter beheersbaar.
ZSM bestaat uit de strafrechtketenpartners. Het ZVH ZHZ werkt nauw samen met ZSM en het Advies- en Triagepunt (ATP). Op ZSM stromen alle aangehouden verdachten uit de regio’s ZHZ en Rotterdam Rijnmond (RR) in die een strafbaar feit hebben gepleegd. Afhankelijk van het delict en/of de zwaarte van de problematiek worden partners betrokken bij het afdoeningsoverleg. Dat overleg staat onder leiding van het OM ten behoeve van de afdoening en (eventuele) inzet van alternatieve en aanvullende interventies (naast straf- ook civiel- en bestuursrechtelijke maatregelen al dan niet in combinatie met zorg). Wanneer er sprake is van complexe casuïstiek vindt op ZSM ook de triage plaats richting de zorg- en veiligheidshuizen ZHZ en RR.
Het ATP is ingericht om advies, selectie en triage bij elkaar te brengen. Hier vindt op alle aangehouden verdachten op ZSM de eerste screening plaats; ook wel “de foto” genoemd. Op basis van informatie vanuit de domeinen straf, civiel, bestuur en zorg wordt een eerste selectie/routerings-beslissing genomen ten behoeve van de verdere behandeling op ZSM of in één van beide ZVH’en.
Het ZVH ZHZ maakt alleen gebruik van het ATP voor de ZSM-instroom. Veldaanmeldingen komen direct binnen bij de procesregisseurs en worden door hen getriageerd. De meeste veldaanmeldingen komen via Veilig Thuis en de politie. Ook groepen kunnen door de politie bij het ZVH ZHZ worden aangemeld op basis van een groepsscan bij de politie en bespreking in de driehoek Politie-Justitie-gemeente. Het aantal veldaanmeldingen en de verhouding veldaanmeldingen en ZSM-instroom wordt nog nader in beeld gebracht.
Persoons Gerichte Aanpak (PGA)
Een aanmelding wordt na ontvangst verrijkt bij de organisaties die reeds betrokken zijn bij de casus. De informatie die hieruit voortkomt wordt meegenomen in de weging van de weegploeg ZVH ZHZ.
Dit kan tot twee besluiten leiden:
Bij een PGA overleg worden alle direct bij de casus betrokken professionals uitgenodigd om tot een gezamenlijk plan van aanpak te komen. Ook worden de interventiemogelijkheden van de verschillende instanties op elkaar afgestemd. Het doel van het overleg is om een zo volledig mogelijk beeld te vormen van de persoon of het gezin en de problematiek. Op basis daarvan worden afspraken gemaakt met de betrokken hulpverlening en eventuele justitiële partners en wordt bekeken wat daarin mogelijk of onmogelijk is. Daarbij wordt specifiek gekeken naar wat er de afgelopen jaren al is ingezet, wat de effecten daarvan zijn geweest en of er patronen te zien zijn. Indien noodzakelijk worden andere partners benaderd om een bijdrage te leveren.
Het ZVH faciliteert de uitnodiging, locatie, een onafhankelijke voorzitter en het afstemmingsplan inclusief bijbehorende acties. We monitoren het plan van aanpak totdat de casus weer kan worden afgeschaald.
We zien dat je een verouderde browser hebt. Eentje die niet goed om kan gaan met HTML5.
Dit magazine is gemaakt met Magzmaker, het online magazine cms, dat gebruik maakt van moderne technieken gebaseerd op HTML5. We hopen we dat je de laatste versie van Internet Explorer, Google Chrome of Mozilla Firefox kunt installeren. Dat zijn browsers waarmee je dit magazine probleemloos kunt bekijken.
Download de laatste versie van Internet Explorer hier.
Download de laatste versie van Firefox hier.
Download de laatste versie van Chrome hier.