vaste pagina - achtergrondfoto

Overige ontwikkelingen

Naast de trends op de eerdergenoemde thema’s zijn er meer ontwikkelingen in 2019 en 2020 geweest of in gang gezet.

 

Personen met verward gedrag

Complexe casuïstiek rondom personen met verward gedrag wordt besproken aan de betreffende (volwassenen)tafel in het ZVH ZHZ. Het ZVH ZHZ onderhoudt nauwe contacten met de lokale en regionale expertgroep ‘personen met verward gedrag’ en het regionale VLOT-team. Voor de lokale implementatie van de WvGGZ heeft het ZVH ZHZ haar netwerk en besluitstructuur ter beschikking gesteld. In samenwerking met alle ketenpartners is binnen onze organisatie hard gewerkt aan een sluitend implementatieplan dat op 1 januari 2020, de datum van inwerkingtreding van de nieuwe wet, van start is gegaan. Het ZVH faciliteert, dmv voorzitterschap, het wettelijke regio overleg WvGGZ. Hier vindt monitoring van de uitvoering van de wet plaats plus de bestuurlijke besluitvorming op eventuele knelpunten.  


Privacywetgeving

Om goed samen op te kunnen trekken in de casussen waar het straf-, zorg- en sociaal domein elkaar overlappen, is het nodig dat er informatie gedeeld kan worden. Duidelijke afspraken rondom informatiedeling en privacy zijn noodzakelijk en vragen regelmatig om een update. De procesregisseurs hebben de kennis en verantwoordelijkheid om in hun procesregie ook de privacy vereisten te waarborgen. Binnen het ZVH ZHZ wordt hard gewerkt om alle wetten en vereisten op het gebied van Privacy te implementeren en vast te leggen. Onze processen, onder andere rondom de afhandeling van inzageverzoeken en verzoeken met betrekking tot de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) zijn op orde en worden regelmatig geactualiseerd op de laatste wetgeving.


Samenwerking in het Kennisportaal

We werken nauw samen met het ZVH Regio Rijnmond. Dat geldt ook voor het ontwikkelen en inzetten van het Kennisportaal. Dit portaal is ontworpen en beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van kennis, attitude en vaardigheden van onze medewerkers en de vertegenwoordigers van onze ketenpartners in het ZVH ZHZ. Onze strategie hierbij is het Kennisportaal (en daarbinnen de E-learning-modules) al doende door te ontwikkelen en aan te sluiten op het absorptievermogen van de betrokken organisaties. Hierbij monitoren we wat de modules bijdragen aan kennis en expertise van medewerkers en kwaliteit op de werkvloer. In 2019 kwamen de volgende modules in het Kennisportaal beschikbaar: Introductiemodule voor nieuwe medewerkers, Privacy, Strafrecht, Bestuursrecht, Jeugd en vPGA. In 2020 zijn er diverse nieuwe modules aan het Kennisportaal toegevoegd, waaronder  de LVB- en Stalkingmodule toegevoegd.  


Landelijke aansluiting

Als ZVH ZHZ zijn we aangesloten bij de Nederlandse Vereniging Veiligheidshuizen. Kennisdeling staat daarbij centraal. De manager van ZVH ZHZ is lid van het landelijke bestuur. Vanuit deze bestuursfunctie heeft de manager medewerking verleend aan de totstandkoming van de meerjaren-agenda Zorg- en Veiligheidshuizen evenals de Landelijke agenda Zorg en Veiligheid.   


Communicatie

In de praktijk zien  we dat nog altijd niet bij alle partijen bekend waar we als ZVH ZHZ voor staan of wat onze rol en meerwaarde is. Met meer gerichte communicatie willen we de bekendheid vergroten en de verbinding met de gemeenten, sociale wijkteams en andere ketenpartners versterken.In de tweede helft van 2019 is een Actieplan Communicatie opgesteld met daarin aandacht voor de inzet van nieuwe communicatiemiddelen en een nieuw logo. De volgende instrumenten zetten we in die de boodschap van het ZVH ZHZ versterken:·   
   

  • 'Veiligheidshuis on tour’; werkbezoeken naar sociale wijkteams en jeugdteams;·      
  • Kennisbijeenkomsten rondom nieuwe trends en ontwikkelingen, wet- en regelgeving, thema’s etc;·      
  • Nieuwsflits naar partners;·      
  • Vernieuwde website;·      
  • Bestuurdersateliers;·      
  • Nieuwe brochure Zorg- en Veiligheidshuis;·      
  • Dit jaarverslag 2019-2020.

 

Nazorg (ex-)gedetineerden

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de regie op de nazorg (ex-)gedetineerden. De uitvoering van deze taak heeft de gemeente Drechtsteden per 1 juli 2020 aan het Zorg- en Veiligheidshuis Zuid-Holland Zuid (ZVHZHZ) overgedragen. De andere gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid overwegen nog of zij de stap richting ZVHZHZ ook zullen gaan maken voor wat betreft de lokale uitvoering van de nazorg (ex-) gedetineerden. Het ZVHZHZ heeft een apart coördinatiepunt ingericht van waaruit de procesregisseur ‘nazorg ex-gedetineerden’ de regie voert op het (samenwerkings)proces. We bieden als Zorg- en Veiligheidshuis een zo goed mogelijke nazorg op maat voor iedere gedetineerde die binnen de gestelde doelgroep valt. Daarnaast zetten wij ook in op het verminderen van de recidive en het vergroten van de duurzame veiligheid binnen de gemeente.

 

Regionale Veiligheidsconferentie 2019

Op donderdag 12 juni 2019 heeft in stadion De Kuip in Rotterdam de tweede gezamenlijke regionale Zorg- en Veiligheidsconferentie plaatsgevonden. De VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam (VAR), het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) Rotterdam, het Zorg- en Veiligheidshuis Rotterdam-Rijnmond (ZVHRR) en het Veiligheidshuis Zuid-Holland Zuid (VHZHZ) hebben deze Conferentie in gezamenlijkheid georganiseerd en inhoudelijk vormgegeven. In aanwezigheid van ruim 200 bestuurders en stakeholders uit de regio’s Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid is met elkaar gesproken over het belang van een goede samenwerking in het zorg- en veiligheidsdomein.


Tijdens de conferentie stonden de ervaringen en impact van het regionale veiligheidsbeleid op de diverse zorg- en veiligheidsthema’s centraal. Een greep uit de vragen zijn die deze dag voorbij zijn gekomen: Hoe sterk is de regionale structuur waarin gemeenten en ketenpartijen elkaar vinden voor een sluitende aanpak voor kwetsbare inwoners? Je wilt je houden aan de wettelijke verplichting bepaalde informatie niet met partners te delen, maar dit principe staat de gezamenlijke aanpak in de weg. Hoe los je dit op? De straf zit erop, maar hoe hebben wij ervoor gezorgd dat ex-criminelen op het rechte pad blijven? Wat hebben wij in de regio te maken met (inter)nationale ontwikkelingen?


Op de Veiligheidsconferentie zijn veel positieve reacties ontvangen. De aanwezigen hebben zowel de workshops als de dag in het geheel als verrijkend, leerzaam en dynamisch ervaren. Voor 2022 staat een volgende Regionale Veiligheidsconferentie op de agenda. Ook dan zullen wij weer volop inzetten op een boeiende en verrijkende ervaring voor alle deelnemers.


Bestuurdersatelier 2019

Het bestuurdersatelier van 30 oktober 2019 stond voornamelijk in het teken van de transitie van het Veiligheidshuis naar Zorg- en Veiligheidshuis Zuid-Holland Zuid. Burgemeester Melissant, voorzitter van de stuurgroep, verrichte op feestelijke wijze de opening waarna zij in haar toespraak het belang benadrukte van de duurzame verbinding tussen zorg en veiligheid in onze regio. Na aanvang van het inhoudelijke programma kregen deelnemers de gelegenheid zich inhoudelijk over verschillende relevante en actuele onderwerpen te laten informeren tijdens meerdere workshops. Aansluitend gevolgd door een presentatie over het programma "Veiligheid Voorop". Na afloop hadden de aanwezigen de gelegenheid om, onder het genot van een hapje en een drankje, na te praten over de ervaringen van de middag.


Kenniscaroussels

In samenwerking met het ZVHRR, heeft het ZVHZHZ een kenniscaroussel georganiseerd op 4 juli 2019. In vier workshoprondes werden actuele thema's belicht die zowel landelijk, regionaal als lokaal relevant zijn. Beide Zorg- en Veiligheidshuizen hopen hier een vervolg aan te geven door komende jaren samen deze caroussels 1-2 per jaar te gaan organiseren.


Ex-partner stalking

In samenwerking met de betrokken ketenpartners (OM/VT/POL) is het ZVHZHZ de afgelopen tijd druk bezig geweest om de aanpak van de hoog-risico ex-partner stalking zaken te evalueren en waar mogelijk verder sluitend te borgen. Uitgangspunt hierbij is steeds dat de veiligheid van het slachtoffer voorop staat! Wij beogen door de aangescherpte aanpak deze veiligheid zo goed en volledig mogelijk te kunnen borgen.


Voor de risicotaxatie in de hoog-risico zaken en het effectief inzetten op het problematische gedrag van de stalker, maakt het ZVHZHZ regelmatig gebruik gemaakt van de mogelijkheid van het opmaken van de Stalking Risk Profile (SRP). Dit instrument blijkt van meerwaarde in de duurzame oplossing van dit soort casuïstiek. De SRP geeft inzicht in volharding van de dader, risico op geweld, psychosociale schade etc. en geeft daarnaast ook managementtools. Er is dan ook regiobreed vanuit beide Zorg- en Veiligheidshuizen aandacht voor gevraagd en hier wordt ook uitvoering aan gegeven. Wij werken samen met ZVHRR en de keten daaromheen en zijn druk bezig met een gedegen regiobrede aanpak. Binnen ZVHZHZ zijn inmiddels twee medewerkers SRP-getraind.

 

 

Overige ontwikkelingen

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...