vaste pagina - achtergrondfoto
Plustaken

 

Regie en Voorzitterschap
Regio Overleg WvGGZ 

De Wet Verplichte GGZ (Wvggz) stelt in Artikel 8:31:

 

1.De officieren van justitie, de colleges van burgemeester en wethouders en de geneesheren-directeuren van zorgaanbieders die deel uitmaken van een regio voeren periodiek overleg met elkaar, de politie en overige ketenpartners in de zorg, over het aanbod van verplichte zorg in de regio, de knelpunten bij de voorbereiding daarop en de tenuitvoerlegging en de uitvoering ervan, waaronder in ieder geval begrepen de noodzakelijke gegevensverstrekking, alsmede het toezicht op de verplichte zorg.

2. Het overleg, bedoeld in het eerste lid, vindt in ieder geval eenmaal per drie maanden plaats.

Het ZVH ZHZ verzorgt sinds 1-1-2021 het voorzitterschap en secretariaat van het Regio Overleg WvGGZ .

 

Nazorg en Re-integratie
(ex-)gedetineerden (NEG)

Het Zorg & Veiligheidshuis ZHZ heeft sinds 1 juli 2020 de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de nazorg (ex-) gedetineerden. Het eerste jaar is vooral gebruikt om de basis stevig neer te zetten. Sinds 1 januari 2021 zijn alle tien gemeenten van de regio Zuid-Holland Zuid aangesloten.Nazorg en re-integratie (ex-)gedetineerden is een plustaak van het Zorg & Veiligheidshuis ZHZ.De taak vindt onderdak bij het ZVH en ziet daarin veel meerwaarde als het gaat om samenwerking en (integrale) afstemming. Ze zal in de loop van 2022 wel steeds zelfstandiger gaan functioneren als coördinatiepunt voor de nazorg en re-integratie (ex-)gedetineerden ZHZ.

 

In de aanpak en werkwijze van het ZVH ZHZ staat de gedetineerde vanaf de eerste detentiemelding op het netvlies van het nazorgteam. Er wordt bij de ketenpartners (gemeente, 3RO, politie, PI, GGD, SDD, Avres en de betrokken gemeente) een uitvraag gedaan naar de eventuele problemen en hulpvragen op de verschillende leefgebieden.Samen met de betrokken partners gaat het ZVH ZHZ indien mogelijk al tijdens detentie aan de slag om de re-integratie/terugkeer na detentie goed te laten verlopen. Complexe casussen waarbij een domeinoverstijgende aanpak nodig is worden besproken op het casusoverleg Nazorg.Zo nodig sluiten daarbij ook andere organisaties aan, zoals het Leger des Heils, MEE en het Sociaal Wijkteam. Het ZVH heeft de regie en stuurt op de voortgang.

 

Doordat justitiabelen vanaf het begin van detentie in contact zijn met de Nazorg kunnen we ervoor zorgen dat de basisvoorwaarden zoveel mogelijk op orde zijn bij de invrijheidsstelling. Denk hierbij aan een ID-bewijs, postadres, huisvesting, voorbereiding op werk (opleiding) of uitkering, de inzet van zorgtrajecten en het organiseren van schuldhulp waardoor de kans op terugval in crimineel gedrag en recidive zou moeten verminderen èn we zijn er eerder bij als het weer mis dreigt te gaan. Door deze gezamenlijke aanpak verbetert ook de veiligheid in de wijk. Een goede aanhechting en samenwerking met het lokale veld is mede daarom zo belangrijk.

 

De recidive van justitiabelen wordt landelijk in alle onderzoeken standaard gemeten na twee jaar. Omdat dan pas echt duidelijk wordt of de nieuwe koers en perspectief ook daadwerkelijk beklijft.  Werk krijgen is bijvoorbeeld best lastig maar werk behouden is echt een opgave. Dat is voor ex-gedetineerden niet anders dan voor andere personen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 

Het is nu nog te vroeg om te kunnen meten of de recidive in de regio door onze aanpak daadwerkelijk verminderd is. Daarnaast spelen ook heel veel andere factoren een rol bij het al dan niet terugvallen in crimineel gedrag. Dus zelfs al neemt de recidive af, dan nog is het ingewikkeld om dit (volledig) op het conto van onze aanpak te kunnen schrijven.Het ZVH gaat in 2022 wel op structurele wijze de resultaten en effecten van de nazorg aanpak in kaart brengen. Dat doen we op kwantitatieve maar ook op kwalitatieve wijze.

 

Verantwoording en uitstroom

Het Bestuurlijk Akkoord Nazorg Ex-gedetineerden tussen DJI, 3RO en VNG heeft vanaf 2019 de basis gelegd voor een integrale aanpak van de nazorg vanuit een gezamenlijk gedragen  verantwoordelijkheid. De Wet Straffen en Beschermen die op 1 juli 2021 in werking trad biedt hieraan de noodzakelijke wettelijke onderbouwing.Jaarlijks keren landelijk zo'n 20.000 (2020: 20.394) gedetineerden na het uitzitten van hun straf weer terug in de maatschappij. Een belangrijk deel van deze ex-gedetineerden kampt met problemen op meerdere leefgebieden. Dat zorgt ervoor dat ze zonder hulp hun leven niet goed op de rit krijgen.Circa 50% van de gedetineerden recidiveren. Het zijn bovenmatig vaak daders van High Impact Crimes (geweldsdelicten, (gewapende) overvallen, inbraken, drugscriminaliteit, ondermijning) oftewel plegers van delicten met een grote maatschappelijke impact, die zorgen voor veel overlast en gevoelens van onveiligheid in de wijk.Uit onderzoek weten we dat het op orde hebben van de basisvoorwaarden (waarvan de belangrijkste zijn: ID-bewijs, wonen, werk en wederhelft, en dan ook in samenhang) en een nieuw toekomstperspectief essentiële elementen zijn om recidive tegen te gaan.

Uitstroom gedetineerden Zuid-Holland Zuid*

Zuid-Holland Zuid

2018

2019

2020

Alblasserdam

14

9

12

Dordrecht

246

233

163

Gorinchem

32

32

37

Hardinxveld-Giessendam

6

7

5

Hendrik-Ido-Ambacht

10

9

7

Hoeksche Waard

21

21

27

Molenlanden

-

15

6

Papendrecht

17

12

20

Sliedrecht

20

15

7

Zwijndrecht

46

28

23

TOTAAL

412

381

307

 

* Bron: Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).
Bij het opleveren van dit jaarverslag (april 2022) waren de uitstroomcijfers over 2021 nog niet bekend.


Algemeen

Medio oktober 2021 is er een nieuwe Procesregisseur Nazorg en re-integratie begonnen waarmee het nazorgteam ZHZ weer op sterkte is.

Plustaken

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...